Evenwicht

We staan er niet altijd bij stil maar de natuur is specialist in het zoeken van evenwicht. Wind is bijvoorbeeld het gevolg van twee verschillende drukgebieden. Die grote luchtverplaatsing probeert dan de druk terug in evenwicht te brengen. Je hebt dat bijvoorbeeld ook met tocht in huis waar een deur openstaat tussen twee ruimtes met verschillende temperaturen. Als er in de natuur van een soort te veel zijn dan zullen ze te veel van hun prooien eten waardoor er prooien schaarste ontstaat, wat dan weer resulteert in sterfte van de eerste soort. Tot alles terug in evenwicht is. In feite is de opwarming van de aarde ook het gevolg van ergens een onevenwicht, dat de aarde dan weer probeert te herstellen.
Onevenwicht is dan ook schadelijk. Om het in economische termen uit te drukken: DUUR. Vergelijk het simpelweg met een buitenzwembad waar je de temperatuur op 28°C wilt houden ook als het buiten bvb 20°C is. Dat kost geld en de mazout- of gasfactuur zal dit beamen.
Dat evenwicht geldt ook voor mensen. Ieder mens heeft zijn eigen, ik zal het maar eco-systeem noemen. En ook daar heerst een dagelijks streven naar evenwicht. Dat eco-systeem zorgt daarvoor.
Een heel actueel voorbeeld van het streven naar evenwicht is burn-out of ook bore-out. Dat gebeurt wanneer je je eco-systeem dingen laat doen waar het niet voor geschikt is. Op een bepaald moment neemt het eco-systeem over van de ratio en zegt het ‘en nu verplichte rust’. Dat is wanneer je teveel mazout of gas hebt verbrand om je zwembad op temperatuur te houden en de tank uit is of je je gasfactuur niet meer kunt betalen.
Het ‘Peters principle’ is ook een voorbeeld van onevenwicht. Mensen hebben wel de ambitie om hoge toppen te scheren maar hun eco-systeem is daar niet op voorzien (om wat voor reden dan ook die competentie, ervaring, karakter, etc. afhankelijk zijn). Je eigen eco-systeem zal, net als in de natuur, elke dag streven naar evenwicht. Om die reden is het steeds belangrijk dat je altijd de juiste job doet. De job waarvan je eco-systeem vindt dat het een gezond evenwicht brengt.
Hieronder zie je twee grafieken van eenzelfde persoon die van job veranderde. De rode grafieken tonen zijn wijziging in gedrag. Zijn ‘eco-systeem’ is de blauwe grafiek.

    

Beide grafieken spreken over dezelfde persoon die met een verschil van 5 jaar 2x werd geanalyseerd.
Grafiek 1: Op die moment oefende hij een uitvoerende functie uit als een soort kenniswerker/specialist (bvb technieker, programmeur, ingenieur,…) waar hij veel alleen en georganiseerd diende te werken. Zijn eco-systeem (blauwe grafiek) geeft aan dat hij polyvalent is maar ook meer samenwerking met mensen zoekt .
Grafiek 2: Hier oefent hij een leidinggevende job uit. De grafiek toont hoe zijn gedragsprofiel (rood) 90° gedraaid is en bijna volledig werkt op de leidinggevende assen. Als leidinggevende perfect dus.
Door de veelheid aan oplossingen die hij als leidinggevende moet geven zie je dat hij minder georganiseerd te werk kan gaan en zeer pragmatisch dient te werken om zijn mensen op de juiste manier te motiveren. Ook zien we (nog steeds in rood) dat hij in vgl met grafiek 1 veel minder innemend is geworden. Dit omdat mensen aansturen soms ook enkel instructies geven is (omdat het vooruit moet gaan).
Als we dan in grafiek 2 naar zijn eco-systeem kijken (blauw) zien we dat dit niet veel veranderd is qua vorm (tov grafiek 1) maar wel opschuift naar waar hij als persoon terug meer in evenwicht zou zijn.
Kortom zijn eigen eco-systeem vraagt steeds naar evenwicht.
De grafieken tonen ook aan dat doorgroeien naar een leidinggevende functie niet voor iedereen weggelegd is. Omdat dit ander gedrag vereist en niet iedereen op die manier kan schakelen.
Het is duidelijk dat evenwicht belangrijk is en daar rekening dient mee gehouden te worden. Mensen die jaren werken uit hun evenwicht, lopen risico dat hun mazouttank droog komt te staan. Ofwel gaan ze dan een andere job zoeken of finaal ziek worden. Dat geldt trouwens ook voor managers en bedrijfsleiders, of dacht je dat deze groep daar immuun voor is?
Beroepsmatig heb ik dit alles aan de lijve ondervonden. Soms vertrok ik, soms werd ik ziek. Dat is bij iedereen trouwens wanneer ze zich niet 100% meer goed voelen in hun functie. Belangrijk is er bewust van te zijn en er mee te werken zodat je jezelf of je goede elementen niet verliest in je groep waardoor je snelheid en rendement verliest.
Privé ligt dit eenvoudiger bij mij. Al mijn vrienden hebben een zwembad. Ik mag overal gaan zwemmen als ik wil. Zelfs in de winter.

Wil je meer te weten komen over welk eco-systeem jou of je mensen drijft geef ons dan een seintje op sam@perfecttalent.be

Over de auteur: Sam Furnier

Plaats een Reactie

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.E-mailadres is verplicht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.