Ownership

Het is zover. De zomerfestivals, congé en Waregem Koerse zijn voorbij. Niets wat ik liever doe in deze periode dan ‘mensen kijken’. Wat me zowat overal opviel is dat mensen niet goed meer weten wat de kleinste verantwoordelijkheid nemen is. Het viel me op dat dit erger werd als er meer mensen zijn. Daar waar er minder mensen waren, nam men meer verantwoordelijkheid. Ik verklaar me nader. Om heel eenvoudig te beginnen met de plaatsen waar we kwamen. Deze werden in verhouding vuiler achter gelaten wanneer er meer mensen waren dan wanneer de groep beperkt was. Een ander voorbeeld is de heel mooie optredens en voorstellingen die we zagen. Tegenwoordig doen mensen gewoon verder hun eigen ding. Ze nemen niet meer de verantwoordelijkheid om gedurende die korte tijd (een uur) aandacht te hebben voor wat artiesten, met hun talent en na jaren oefenen, delen. Alles lijkt precies een groot virtueel iets geworden dat we via onze pc of smartphone streamen en laten lopen terwijl we ondertussen onze was en plas doen. Hoe groter de groep, hoe groter de troep! Logisch want ze zijn met meer, denk je misschien.
Ik vond het frappant en erger worden. Het zit ook bij alle leeftijden, het is dus niet ‘jaja de jeugd van tegenwoordig’, neen.
Heeft dit verlies van eigenaarschap te maken met de grootte van de groep? We kunnen namelijk makkelijker anoniem een spoor nalaten als de groep groot genoeg is. ‘Niet van mij die troep! Bewijs maar eens het tegendeel.’ Of zijn kleine groepen vanzelf al bewuster met deze materie bezig en verkiezen ze daarom de kleine groep?


Het kan want ik hoorde laatst dat een groep mensen de mentale ingesteldheid heeft van een kind. En een kind weet nog niet echt wat zijn verantwoordelijkheid nemen is, natuurlijk. Het is dan ook aan de ouders om hen dat te leren.
Wat zeker is dat verantwoordelijkheid nemen alles te maken heeft met respect …en ik begin me zo langzamerhand ook de vraag te stellen of er iets schort aan de opvoeding als grote groepen dit normaal gaan vinden zijn.
Reflecteer dit nu eens naar je bedrijf als je, zoals ik, overtuigd bent dat verantwoordelijkheid nemen heel belangrijk is. Kunnen we onze mensen meer ownership geven als ze:
1. Met minder zijn?
2. De mensen bewuster zijn?
3. Wanneer de mensen beter opgevoed/opgeleid/op de hoogte zijn?
Met minder mag niet altijd opgaan want dan kunnen we niet groeien. Met minder is dus goed maar niet altijd. Wat wel altijd opgaat is dat we ons als zaakvoerder moeten omringen met mensen die meer bewust zijn. En wat zeker altijd opgaat is dat als de mensen weten waarom en hoe ze met mes en vork moeten eten dat voor iedereen makkelijker wordt.
2 vragen voor meer ownership in uw bedrijf die terug grijpen naar de aspecten die bepalend zijn voor de mate van eigenaarschap: respect en opvoeding.
Vraag 1: Omringen we ons voldoende met mensen die doordrongen zijn van deze aspecten? Vraag 2: Maken we de mensen genoeg bewust van het nut of de nood en geven we ze voldoende handvaten om ons daar te kunnen in helpen?
2 eenvoudige vragen die ownership naar een ander niveau kunnen tillen. 2 eenvoudige vragen die van jou een inspirerende leider maken. 2 vragen die leiden tot ieders succes!

Over de auteur: Sam Furnier

Has one comment to “Ownership”

U kuntplaats een reactie of Trackback dit bericht.

Plaats een Reactie

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.E-mailadres is verplicht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.