Politiek correct of ‘over de skreve’?

Dit weekend hebben we voor onze verjaardagen een zoekrally gedaan die ons vanuit Moeskroen tot aan Duinkerke continu heen en weer over de Franse grens stuurde. Officieel wordt dit niet de Picon route genoemd maar het is wel de nationale drank van die streek. De Frans-Belgische grens in die streek wordt ook wel ‘de skreve’ genoemd. Vandaar ook het West-Vlaams gezegde ‘over de skreve gaan’ wat betekent: te ver gaan. Op routeyou vind je trouwens een fietsroute die zo noemt: ‘over de skreve’.
In tijden van politieke correctheid, waar de polarisatie heel sterk is, waar de rechten van iedereen heel duidelijk verdedigd worden en waar moppen die vroeger grappig waren tegenwoordig tegen een cordon sanitaire lopen, vonden we plots op onze route een bakkerij met aan zijn zijgevel volgende affiche:

Auto’s reden daar heel traag en de bakkerin in de winkel was goed aan het werken. Je linkt de affiche niet direct aan een bakkerij, tenzij je goed Frans spreekt misschien. In alle geval vonden mijn vrouw en ik het grappig en commercieel heel goed gevonden. Je leert trouwens nog wat Frans ook. Ik moet toegeven, ik was verrast en ook ergens blij dat het nog kan. Het deed me denken aan de fotocampagnes waar Benetton bekend mee geworden is.
Neen, nergens kon je merken dat deze affiche aanstoot gaf of dat ze beklad was door tegenstanders die de humor ervan niet inzien. De bakkerij had heel duidelijk veel werk ook. Terwijl waarschijnlijk veel mensen vinden dat dit te ver gaat. Dat dit over de skreve is.
Ergens deed het me geloven dat de meeste mensen wel nog gevoel voor humor hebben en wel kunnen verdragen dat er onder en met elkaar al eens gelachen mag worden. Als het maar niet ten koste van iemand is, goedbedoeld is en de sfeer bevordert. En daar gaat het over, de combinatie van foto en taal maakt dat mensen duidelijk snappen dat het een zinspeling is, een goedbedoelde grap die mensen bijna verplicht erover te spreken. Die mensen verplicht om te communiceren. En dat deed me dan weer denken aan de teams die ik jaren heb geleid en begeleid. Bij ons werd er soms keihard gelachen maar ook keihard gewerkt. Plezier en ernst gingen hand in hand. Het was een gezonde kruisbestuiving die spanningen wegneemt als deze te hoog wordt en de dingen terug in de juiste context plaats. Het helpt relativeren. De afwisseling van humor en ernst bracht evenwicht en verplichtte om te blijven communiceren tot een oplossing gevonden werd. Ook is gebleken dat humor tijdens het werk ons ook harder deed werken. Iedereen functioneert gewoon beter, ook al omdat er door humor een betere communicatie is. Een meer open communicatie. Een meer directe communicatie.
En daar moet je tegen kunnen natuurlijk. Tegen directe communicatie. Als iedereen dat kan dan zorgt dit voor snelheid, voor het bespreekbaar maken van fouten, voor het doen van de juiste dingen, voor het vinden van oplossingen en opportuniteiten. Voor vertrouwen ook omdat je weet wat je aan elkaar hebt. Als je het mij vraagt helpt dit de spirit ook binnen bedrijven. De spirit van samen doen we dit wel!
Over de skreve? Iedereen zal daar zijn mening over hebben. In alle geval heb ik een bakker gevonden die zijn zaak leidt met het nodige gevoel voor humor en relativeren. Spijtig genoeg een beetje ver om de zondag mijn pistoleke’s te gaan halen.
Wenst u ook uw bedrijf slimmer te maken, check dan www.hoeslimismijnbedrijf.be

Over de auteur: Sam Furnier

Plaats een Reactie

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.E-mailadres is verplicht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.