Vuurvogels en de vraag van 10 miljoen

In ‘Nieuwe feiten’ bij Lieven Vandenhaute op radio 1 hoorde ik vorige week dat er bepaalde vogelsoorten zijn die vuur gebruiken als werktuig om hun prooien uit te roken. Deze vogels, de bruine valk en de zwarte wouw, zouden dit ergens in de geschiedenis gezien hebben en dit gaan na-apen zijn.

De wetenschapper die geïnterviewd werd bevestigde dat ook vogels heel slim kunnen zijn. En ook andere dieren gaan dit doen. Dieren waarvan we het nooit zouden verwachten. Intelligentie is blijkbaar iets dat aangewakkerd wordt wanneer eten moeilijk te vinden is en op die manier de kans op overleven vergroot.

Wel wist de man dat intelligentie enorm veel energie verbruikt. Daarbij direct vertellend dat het daarom ook best is om dom te blijven als het geen ‘moeilijke tijden’ zijn. Je verbruikt dan minder energie. Energie die in feite niet hoeft verbruikt te worden. Het is dus een natuurlijk fenomeen dat wanneer het te gemakkelijk wordt de domheid toeneemt.

Vorige week hoorde ik op radio of tv dat Argentijnse toeristen op het strand selfies hebben staan nemen met een levende babydolfijn die iemand vond langs het strand. Van een uitstervende soort dan nog. Zoveel selfies dat het dier gestorven is van uitdroging. Wat hoorde ik nog? Dat volksgezondheid pleit voor het wassen van je handen als je een ei hebt vastgenomen. En ook dat je bij rauw vlees of vis best hetzelfde doet. Dat ze dat nog nooit vertelden over het vastnemen van geld? Meer nog je moet de juiste manier hanteren om bevroren vis en vlees te ontdooien. Ofwel met de microgolf, ofwel onder stromend water of in de frigo. Stromend water dat is toch datgene waar ze in bepaalde streken een halve dag moeten voor wandelen zeker? En wat hoorde ik nog dat me bijbleef? Ach ja, die voetbaltrainer die in bittere ernst vertelde dat enkele van z’n speler de volle 90 minuten nog niet kunnen uitspelen vanwege: te lastig. Tjah.

Ik durf het niet met zekerheid zeggen maar het zal wel kloppen wat de wetenschapper in ‘Nieuwe feiten’ vertelde.

De vraag van 10 miljoen lijkt me dan:

Gaan we kiezen om samen wat meer energie te gaan verbruiken of verder de natuur zijn werk laten doen?

Dat eerste zou in alle geval niet slecht zijn voor ons figuur.

Over de auteur: Sam Furnier

Plaats een Reactie

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.E-mailadres is verplicht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.