War for talent

Ik ben er al een tijdje mee gestopt: mensen aanwerven vanwege hun diploma of ervaring.  In de jaren dat ik mensen leid, is het me duidelijk geworden dat het hebben van een diploma of ervaring inderdaad een voordeel kan zijn.  Het kan verdikke ook een groot nadeel zijn.  Ik heb gemerkt dat het belangrijker is met mensen te werken die weten dat ze willen dan met mensen die denken dat ze weten.  De overtreffende trap van die laatste zijn zij die weten en niet willen.

Het beste zijn nog deze die weten én willen.

Een voorbeeld is Abdel.  Abdel is een Berber.  Hij is twee jaar geleden naar België gekomen en spreekt perfect Frans en al behoorlijk Nederlands. Hij specialiseerde zich in Marokko gedurende zijn volledige carrière in dat waar het bedrijf dat ik leid, specialist in is.  Abdel is de perfecte mix van weten en willen. Abdel is ook Moslim.

Verder heb ik de laatste 2 jaar niemand meer aangeworven met ervaring of een relevant diploma.  Mijn salesmanager liep school en werd opvoerder.  Geen enkele van mijn vertegenwoordigers heeft een technische achtergrond of opleiding.  En dit in een zeer technisch marktsegment.  Mijn verkopers bestaan uit mensen die net hun diploma misten en of mensen met het ‘verkeerde’ diploma en al zeker geen ervaring in de branche.  De één zat vorig jaar nog op school, de andere verkocht vloeren, nog een andere bouten en moeren en de laatste sportkledij. Laatst wierf ik zelfs een kapster aan om de serviceafdeling te plannen.

Het lijkt erop alsof er geen strategie achter zit.  Het lijkt of ik foto’s van mensen aan de muur hang en ze selecteer door diegene te nemen die ik paste met een dart.

Dat is niet zo.

Wat hebben die mensen dan, die ik schijnbaar willekeurig aanneem?

Het zijn mensen van goede wil.  En geloof me: ze zijn er.  En ze zijn met veel.  Welke strekking of geloof of achtergrond ze ook hebben.  Goede wil is iets wat al lang bestaat en altijd zal blijven bestaan.  En het klinkt misschien een beetje belerend of discriminerend voor de anderen, maar het zijn de enigen waar je verder moet mee doen.  Het zijn trouwens ook deze die het goede voorbeeld om er samen te geraken.  Er samen raken in deze maatschappij waar vrouwen, op bepaalde plaatsen, op een armlengte moeten gaan lopen van mannen willen ze niet bepoteld worden. 

Het zijn ook deze mensen van goede wil die, beste bedrijfsleiders en managers, uw bedrijf gaan stuwen in en naar de toekomst.  Het zijn die mensen die uw cultuur van uw bedrijf gaan bepalen.  Een cultuur van willen.  Willen iets betekenen voor zichzelf, voor een ander, voor het team waar ze toe horen, voor hun klanten en naasten.  Voor jou ook (als dat niet lang geleden is).

In de war for talent, die ongetwijfeld weer zal beginnen, zijn er geen knelpuntberoepen meer.  Geen mensen meer die moeten denken meer te willen verdienen dan een ander, meer noten op hun zang te moeten hebben dan een ander, meer hun ongenuanceerde mening te spuien dan een ander.  En waarom niet: omdat met mensen die willen alle wegen kunnen bewandeld worden.  Het is aan ons bedrijfsleiders en managers die mensen de specialisatie te leren die wij van hen verwachten.  En ja dat is investeren.  Maar dan nog liever dat dan te veel energie te steken in iconen die naast hun schoenen lopen.  Het is er de tijd niet meer voor, voor dit laatste.

In de war for talent moet dus vooral gekeken worden naar het talent WILLEN.  Of gemakkelijker, al begrijpen ze dit niet in Nederland, het talent: GOESTING.

En ja, nu ik er aan denk, dat is het talent waar ik mijn mensen op selecteer.  Zij die geen goesting hebben hoeven niet te beginnen.  Zij die geen goesting hebben in iemand te zijn die het verschil maakt, samen met zijn collega’s, management, klanten, enz.. hoeft niet te beginnen.

Misschien moesten we dat maar eens allemaal gaan doen.  Verder doen met de mensen die goesting hebben en niet met mensen die iets meebrachten wat in een ander tijdperk wel belangrijker was dan willen of goesting.  En op deze manier kunnen we misschien een voorbeeld zijn voor de anderen die nog wat aan vroeger vasthangen.

Zoek ze dus.  Ze zijn echt met veel.  Ze zijn relatief makkelijk te onderscheiden van de rest.  De mensen van goede wil. De mensen met goesting. Kom dus niet vertellen dat je hen niet vindt of dat ze er niet meer zijn.  En hebben ze ervaring of een leuk diploma; des te beter.

2016 wordt een boeiend jaar.  Het wordt het jaar van de mensen van goede wil.  De anderen zullen wel volgen.  Vroeg of laat kunnen ze niet anders.

Gelukkig nieuwjaar

Over de auteur: Sam Furnier

Plaats een Reactie

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.E-mailadres is verplicht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.