Wuk?!! Slecht weer bestaat toch niet.

Slecht weer bestaat niet. Als ik dit hoor ga ik bijna uit mijn dak want ik ben nogal gevoelig aan het weer. Meer zelfs, ik verlang nu al tot het lente wordt en het zomeruur er terug is. Veel mensen krijgen zelfs last van de winterblues in januari en februari. En toch… de natuur zou op mijn verontwaardiging reageren met…Wuk?!! Omdat voor de natuur slecht weer niet bestaat. Het is gewoon weer.

Net zoals de fotograaf die in Parijs halverwege een standbeeld met zijn voeten de kaarsjes vertrappelt om rouwende Parijzenaars ‘in the face’ te kunnen fotograferen, terwijl de omstaanders hem toeroepen of hij niet beschaamd is. ‘Wuk?!!… we leven toch in een vrij land.’, was de repliek van de fotograaf. Denkend dat hij de Pullizerprijs op zak had met zijn foto van al die ellende. Of net zoals de beleggers die, sedert de aanslagen in Parijs, aandelen gaan kopen zijn van Europese beveiligings-en wapenfirma’s. Cynische beleggers noemde De Tijd hen. ‘Wuk?!!… dat is toch niet cynisch, dat is de vrije markteconomie. En trouwens onze spaarrekening brengt niets meer op’ Of de school die seksueel misbruik en pestgedrag stilletjes parkeert. ‘Wuk?!!… en leerlingen verliezen zeker, wij leven wel van subsidies hé!’ Of de politiek die problemen niet tot in de oorzaak aanpakt. ‘Wuk?!!… jullie moeten niet herverkozen worden hé. Stel u eens in mijn plaats.’ Of de mensen van Volkswagen die het ‘juiste’ printje monteerden. ‘Wuk?!!…heb je enig idee hoe scherp die limieten wel liggen. Zonder sjoemelen kom je er niet!’

Of terroristen: ‘Wuk?!!…wij verpersoonlijken de wil van onze god.’

Of net als de burgemeesters van de gemeentes waar de fictiereeks Bevergem werd opgenomen, die menen aanspraak te maken ‘hun’ Bevergemse toeristische route. ‘Wuk?!!…wij waren eerst met onze aanvraag.’ Bevergem. Wuk?!!

Bevergem. De fantastische serie gemaakt door Bart Vanneste alias Freddy Devadder en z’n collega’s. Freddy Devadder, een typetje, die er in slaagt in z’n shows vrouwen te schofferen met grove seksistische praat en dan doodleuk de vraag in het publiek werpt: WUK?!! Alsof hij verschiet dat mensen z’n praat schoffeert. Alsof zijn waarheid ook de jouwe moet zijn. Freddy Devadder gaat er zover over dat het zelfrelativerend werkt. Tenminste als je het begrijpt. Want zelfs Bart Depauw werd ten tijde van ‘het geslacht Depauw’ op straat aangesproken over het feit dat de mensen hem arrogant vonden.

WUK?!! Het moest een universeel begrip worden. Net als OK of SOS of MAMA. Wuk?!! Zou de universele term moeten worden voor het ontkrachten van iets waar we overdreven overtuigd van zijn. Wuk?!! zou de universele term moeten zijn voor het feit dat we op dat moment een typetje aan het spelen zijn. Een typetje dat zodanig overtuigd is van zichzelf dat hij zichzelf belachelijk aan het maken is, mensen aan het kwetsen is of in het slechtste geval aan het doden.

Uit Bevergem onthoud ik ook de scene uit de tweede aflevering waar Freddy langs zijn neus weg tegen Kenny en Lorenzo vertelt dat ze hun boterhammen misschien niet meer gaan mogen opeten in z’n ‘loft’. Freddy zegt het in een soort veronderstelling. Wat als… Het gevolg is dat Kenny dit voor waarheid neemt en dit zodanig ernstig neemt dat hij op het einde van deze aflevering ermee dreigt van het dak te springen. Deze aflevering is gewoon briljant (net als de andere trouwens) omdat ze haarfijn beschrijft wat er in onze maatschappij en wereld gebeurt. Veronderstellingen, roddels, interpretaties, geloof worden overtuigingen. Worden waarheden. Waarheden die mensen in staat stellen geen respect te hebben voor een ander zijn mening, eigendom, vrijheid en veiligheid. De context niet meer kunnen kaderen, zichzelf te doden en tenslotte zelfs andere mensen te doden.

WUK?!! Zou moeten een universeel begrip worden dat alles ontkracht wat te maken heeft met het iets opdringen aan mensen of niet respecteren van elkaar.

Normaal leg ik het verband naar het bedrijfsleven maar deze keer heb ik geen zin. Al heeft dit zeker ook last van wat mensen voor waar nemen van bepaalde ‘waarheden’. Mede ook omdat het bedrijfsleven een weerspiegeling is van de maatschappij.

Canvas beschreef Bevergem als een absurde fictiereeks. Dit is geen absurde fictiereeks. Heeft zelfs Canvas het dan ook niet begrepen denk ik dan. Of waren ze bang voor de kijkcijfers? Wuk?!! De kijkcijfers.

De kijkcijfers die in het geval van Bevergem zelfs superpositief bleken te zijn. Angst voor niets dus.

Misschien worden we met z’n allen wel gestuurd door de kijkcijfers? Wuk?!! Of misschien is het dat we gestuurd worden uit angst. Diep gewortelde angst er niet bij te horen. Niet leuk gevonden te worden. Verstoten te worden. Olifanten in onze kamer? Of ben ik dom en heeft het echt enkel met onze portemonee te maken?

Met dank aan Freddy Devadder. Hij verwoordt het simpel: WUK?!!

Neen mensen, slecht weer bestaat niet. En tegen deze die daar niet overtuigd van zijn, zeg ik een welgemeende: ‘WUK you’

Wuk?!!…

Over de auteur: Sam Furnier

Plaats een Reactie

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.E-mailadres is verplicht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.